TransInfo

Viața după șoferie: Ce opțiuni avem dacă vrem – sau suntem nevoiți – să renunțăm la această meserie?

Ten artykuł przeczytasz w 6 minut

Nu vreau să generalizez, dar cred că fiecare dintre dvs. va fi de acord cu o simplă împărțire a șoferilor în două grupuri.

Primul grup este reprezentant de șoferii care și-au luat adesea permisul de conducere în armată – printr-o conjunctură, de cele mai multe ori neavând decât liceul absolvit și – literalmente – nicio altă alternativă. Dacă trebuie să aleagă între un loc de muncă pentru salariul minim pe economie sau șofatul pentru un venit care poate ajunge până la 6.000 -7.000 RON în mână, vor alege a doua variantă. În acest grup aș include și persoane fără niciun fel de educație, care au obținut permisul de conducere pentru camioane motivați de dorința de a câștiga cu ușurință relativ mulți bani.

Deoarece – să fim de acord – nu este ușor nici pentru o persoană cu studii superioare și care cunoaște limbi străine să obțină un loc de muncă cu câștiguri de mână între 6.000 -7.500 RON. Astfel de șoferi consideră că e normal ca „noaptea să fie pentru somn” și nu sunt foarte interesați să învețe foarte mult, fiind preocupați doar de bani.

Al doilea grup este reprezentat de șoferii care sunt pasionați de această meserie, chiar iubesc ceea ce fac. Chiar dacă uneori pot avea mici divergențe cu transportatorii, nu pot trăi fără acest stil de viață. Aceștia sunt șoferii care învață singuri cuvintele de bază ale limbilor străine, sau chiar cunosc o limbă străina la nivel conversațional, pentru a putea înțelege când apar probleme pe traseu. Șoferii pot alege timpul și traseul deplasărilor fără probleme, astfel încât să poată străbate 700 km în Germania într-un timp de 9 ore, cunosc legislația diferitelor ţări pe care le tranzitează, sunt la curent cu toate noutățile din domeniu și sunt întotdeauna deschiși să afle lucruri noi.

Cu mulți astfel de șoferi, chiar dacă nu mai lucrăm împreună, încă menținem un contact strâns. Un astfel de șofer este Wojtek – iar astăzi vom vorbi despre el.

Wojtek a condus în viața sa tot ce avea roți și volan: camion cu prelată, camion frigorific, basculantă, și chiar un tractor de zăpadă. În concendii, Wojtek face de obicei excursii cu vehicule off-road, de exemplu, în România. Wojtek știe să spună „bună dimineața”, „mulțumesc”, „la ce oră este  încărcarea” (și toate celelalte fraze utile) în mai multe limbi diferite, inclusiv în limba română.

Întotdeauna zâmbind, mereu prezent la încărcări și descărcări, datorită bunei sale dispoziții, el a avut mereu de câștigat.

Din păcate, Wojtek a dezvoltat o afecțiune din cauza orelor multe de condus – are vertebrele deplasate. Și, deși întotdeauna avea numeroase provocări – de exemplu, în Italia, pentru a intra cu camionul frigorific pe străduțele înguste, cerea cafenelelor să-și strângă mesele – poate spune cu sinceritate că îi este dor de astfel de vremuri.

Ce îi rămâne de făcut unui astfel de om atunci când nu mai poate lucra ca șofer?

Wojtek nu a renunțat la pasiunea să, și și-a inventat propriul proiect – o serie de machete pentru modelele RC. Da, ceea ce vedeți în imaginile de mai jos nu sunt camioane reale, basculante, excavatoare. Acestea sunt modele controlate de la distanță.

De mai mult de doi ani, în mod consecvent, a solicitat finanțare din programul „Sprijin pentru implementarea operațiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală condusă de comunitate” acoperit de Programul de dezvoltare rurală pentru anii 2014-2020 – LDG Spisz Podhale – grupul de acțiune locală (LDG LEADER EFFRROW). El a completat cu răbdare lacunele din cerere, în timp ce mulți poate că ar fi renunțat. În cele din urmă a avut noroc – la data de 1 iulie 2018 i-a fost aprobată finanțarea.

Trebuie menționat aici că modelele pe care le vedeți în imagini nu sunt jucării ieftine. Ele sunt realizate în principal din metal, la scară 1:14 – 1:16, reproducând fidel echipamentele reale. Privind la poze, vă puteți păcăli, corect?





Prin urmare, aceste modele sunt foarte scumpe – prețul unuia variază de la 2.000 la 4.000 de EUR!

Ca rezultat, avem echipamente durabile – în patru trepte toate cele patru osii sunt de acționare, două axe din față fiind de direcție, iar cupa basculantă este ridicată, nu cu ajutorul unui motor electric, ci cu un sistem hidraulic. În mod similar excavatoarele și încărcătoarele – sunt controlate de sistemul hidraulic (cu o presiune de peste 17 atmosfere  – ca model!).

Acestea au o capacitate de încărcare de până la 10 kg, iar cel mai puternic Akkura are 4 cai mecanici.

În total, Wojtek are 7 modele complet funcționale:

  • trei basculante 8×8 (Man, Man, Scania),
  •  două excavatoare CAT 330 și 320,
  •  un încărcător Liebherr 574,
  •  și o autobasculantă cu pneuri Akkura.

Și așa Wojtek și-a descoperit pasiunea – camioanele – pe care a transofrmat-o într-o afacere. Trebuie remarcat aici că Wojtek creează machete în întregime de unul singur, ceea ce îi este destul de ușor, deoarece este un tehnician al artelor vizuale cu specializarea „mobilier artistic”.

În plus, datorită ideii sale, acum este capabil să împărtășească pasiunea sa cu ceilalți.

Profitând de invitația și de curtoazia sa, m-am jucat în „nisip” toată ziua – împreună cu șoferii de la o instalați de dozare din apropiere, care, văzând modelele în acțiune, și-au abandonat echipamentele în mărime naturală, pentru a testa versiunile lor mai mici. Credeți-mă – vă veți distra garantat.

Cred că aceasta este o poveste incredibilă, dovedind că, pentru unii șoferi, transportul nu este doar o modalitate de a câștiga câteva mii de euro într-o lună, ci o adevărată pasiune și un mod de viață.

Aveți grijă de astfel de șoferi și vă doresc să aveți de-a face cu astfel de șoferi.

Foto: www.facebook.com/pg/big.os.modele.rc
Link:
galerie

Tagi